EasyHouse
Idéen Passivhus Solceller Planen Fakta Doc

Et let hus ?

Ideen med et let hus er, at det skal være:
Let at bygge - kort byggetid, og nemt at samle.
Let at betale - priser fra 2000kr/m2.
Let at vedligeholde - ingen udvendigt træ, der skal males.
Let at indrette - alle indervægge kan flyttets efter behov, da ingen er bærende.
Meget let at opvarme - at huset er bygget som et Passivhus, så der er et minimalt varmeforbrug.

Inspireret af yankee-barn-homes-stilen

Hus med højt til loftet og fri indretnig. At have luft over hovedet, og store høje vinduer, så man får fornemmelsen af frihed, og af at være ude i naturen.
Det at huset er et stort rum, uden bærende indervæggene, giver et hus, der kan udvikle sig gennem tiden. Når man er ung, har man brug for et stort rum til festerne og andre spændende hobbyer. Så kommer børnene. Når de er små, er det praktisk, at have børneværelserne tæt ved forældrernes soveværelse. Som ungerne vokser op, ændres deres behov for plads og frihed. Sådan forsætter det livet igennem. Hvis man er ude og købe hus, så er det indretningen, man går efter, og hvis huset nemt og billigt kan tilpasses købers behov, ville det jo gøre det nemmere.

Hvis man oversætter det engelske ord ”barn” til et nutids dansk ord, hedder det ”maskinhus”, Da man byggede ”barn´s” skulle det være et stort billigt hus, der kunne rumme en masse. Et nutids maskinhus har samme funktion.

Sådan et hyggelig gammel ”barn house” er et flot og bevaringsværdigt bygningsværk. Et moderne maskinhus er en moderne industribygning, der kan laves med præcis det udseende, man ønsker. Den er dog mest egnet til de stor streger, men det koster til gengæld ikke ret meget.

Alt dette lyder som lige vores hus, og når det tilmed er til en pris fra 2000kr/m²! Så gælder det om at komme igang, og vi er allerede i gang med byggeriet.

Der er nogle praktiske ting, der skal ændres på et maskinehus, for at gøre den egnet til bolig, det skal skaleres ned, så det ligner et hus, det skal isoleres, og ikke mindst kunne godkendes til beboelse.
Under denne proces, gik det op for mig, at denne opbygning egner sig fortrinligt til at bygge som et lavenergihus, så huset tilmed bliver billigt at varme op.






Den praktiske opbygning:


Fundamentet
Da man skal passe på kuldebroer, har jeg sænket soklen til 60cm under gulvhøjde, det nederste af soklen er støbt på stedet med nedstøbte sko til stålburene. Resten af soklen er muret op af almindelige 10cm lecablocke, da de ikke har nogen bærende funktion.
Bunden er isoleret med 1 meter tyk lag muslingskaller, vi bor i limfjordsegnen, så de er meget billige, og isolerer det halve af flamingo, så det svarer til 0.5 meter gulvisolering.

Ydervægge og tag.
Da huset er bygget op over almindelige stålbuer, som er egnet til montering af stålplader, monterer vi sandwichpaneler fra Hardeman. Det er stålplader, der er isoleret med P.I.R skum, og har en U-værdi på 0,17, hvilket er bedre end det nye byggereglement kræver, så jeg kunne stoppe her. Men da der er 20cm åser i vægge og loft, så koster det kun isoleringen, at isolere med yderlige 20cm rockwool. Derved kommer vore vægge og loft ned på en U-værdi på ca. 0,095, hvilket er i nærheden af et passivhus.!!..

Vinduer
Da almindelige energi ruder har en U-værdi på 1,1 og de helt dyre 0-energi ruder er på U=0,8, vil jeg ikke i første omgang investere i de dyre vinduer.

Invendig beklægning
Da åserne er der, er det nemt at beklæde vægge og loft. Vi har valgt at beklæde væggene med almindelige loftrustik brædder. De er mere solide end gibsplader, og skal ikke spartles og males. Dertil kan de give sig uden at revne, og det er nemt at hænge pynt på væggene. Da det er store rum, og der er højt til loftet, kan lyden blive hård som i en kirke, så man er nød til at blødgøre lyden. Et forhadt loft system med hvide troldtex plader, kan afhjælpe problemet

Varme
Her er det så, at man kan spare, fordi man isollerer lidt extra. Da huset har en meget lav energi ramme, er der kun brug for 3,5Kw/t, når det er koldest, så en ganske almindelig luft til luft varmepumpe kan nemt klare denne sag.
En brænde ovn bliver for dyr, da der så også skal skorsten til. Når man tager energi rammen og ligger 25% til for en sikkerheds skyld, så koster huset kun 3000kr om året i strøm at fyre op. Holder man det op mod et normalt centralvarmeanlæg, hvor skorsten fejeren skal have 1000kr/årligt, og cirkulations pumper bruger yderlige ca. 800kr/årligt, så kommer huset kun til at koste 1200kr at fyre op. Herudover skal der påregnes til opvarmning af varmt vand og lys. Sådan en varmepumpe koster ikke ret meget og bruger ingen olie.



El
Også her skal man lige tage det lidt med ro, og gå en tur rundt i det hus man bor i nu, og se hvor mange el-apparater der sidder lige der hvor stikkontakten er. Det er ikke mange; ved alle stik sidder der en forlængerledning, der ligger træls langs gulvet. Ud fra dette erklærer jeg, at man ikke på forhånd kan udpege hvor der skal bruges strøm.
Det samme er det med belysning og betjening af det. Vi tænder lyset, når det bliver mørkt og slukker først, når sidste mand går i seng.
Så der laves 3 strømkredse. En med strøm hele tiden, og en til når vi er vågne, og en til når det er mørk og vi er oppe. Så skulle de fleste behov være opfyldte.
Da det er et barn house, så vil vi ikke kikke på de vægudtag med huller i, så det skal være dem med klap til under en 20er. Og almindelig fast synlig installationskabel rundt. I loftet laves det samme oppe i kip, så er det nemt at tilslutte diverse lamper. Her kommer det så ind med de fjernstyrede 220 volts udtag man kan købe billigt (3 for 100kr). Vi har aligevel en stak fjernbetjeninger, så nogle til eller fra gør ingen forskel. Og ja det er lovligt.



eXTReMe Tracker